
ANA ROŠ - prva dama slovenske kulinarike
Ana Roš - edina ženska, povabljena v odmevni kuharski projekt Cook It Raw, v katerem so bili zbrani trenutno najboljši kuharji sveta. Televizija Arte jo je izbrala za eno od kuharskih vizionark Evrope, drugo leto pa bo kuhala v elitni salzburški restavraciji sedeža Red Bulla. S soprogom Valterjem Kramarjem vodi v Kobaridu Hišo Franko, restavracijo, ki je Kobarid umestila na svetovni gastrozemljevid, in ki jo je Daily Mail lani skupaj z JB-jem kot edino postavil na seznam najboljših restavracij Evrope. Med njenimi dosežki so: kuhanje z Michelinovimi chefi po kočah smučišč v Alta Badii, za najrazličnejše delavnice in za sodelovanje v strokovni komisiji prestižnega San Pellegrinovega seznama 50 najboljših restavracij sveta. Je kuharica, ki je do svojih mednarodnih priznanj in statusa prilezla povsem brez uradnih gastronomskih šol, ampak predvsem z veliko občutka in instinkta. Študirala je diplomacijo, tekoče govori pet jezikov, v jugoslovanski reprezentanci je trenirala smučanje, nato prešla na ples, in nazadnje svoje poslanstvo našla v Hiši Franko pri enološkem vizionarju Kramarju. V zadnjih letih šviga od enega vrhunskega kuharja do drugega, od enega gastrodogodka do drugega, od Italije do New Yorka, od Francije do Helsinkov. Bila je del kuharskega šova na italijanski državni televiziji, v New Yorku je bila del projekta Le Grande Fooding, lani pa kot edina ženska del projekta Cook it Raw s socialno in okoljevarstveno noto, v katerem je kuhala ob boku takih velikanov svetovne kulinarike, kot so Rene Redzepi, Alex Atala in Mark Best.
Z nami sodelujejo